Laust Højmark-Ross skriver om hans erfaringer fra klatring på Bornholm gennem 15 år. I denne artikel får du serveret hans viden i en praktisk guide, til hvordan du planlægger din egen klatretur til Bornholm.
Flere og flere danske klatrere retter blikket mod Bornholm, når de skal planlægge klatreferie. De bornholmske granitsider gemmer nemlig på over 1000 klatreruter, fordelt på bouldering, sportsklatring og traditionel klatring. Alt dette ligger kun 3 timer væk fra København med hurtigfærgen fra Ystad. I denne guide beskrives de mest populære steder og hvordan du finder dem.
Før man begiver sig ud på klipperne og skal man ikke “bare” boulder, er det en god ide at have taget et sikringskursus og evt. et “inde til ude” kursus. Det anbefales altid at benytte hjelm, ligesom sele, reb, klatresko og karabiner er et “must have”, når man tager til Bornholm. Man kan nemlig ikke købe udstyret på øen, så turen skal planlægges hjemmefra.
Inden du tager afsted er der 3 spørgsmål som rejser sig: Hvilket klatreudstyr skal pakkes, hvordan kommer jeg frem og til hvor, og sidst men ikke mindst, hvor kan jeg klatre? Spørgsmålene er besvaret nedenfor:
Som udgangspunkt skal følgende pakkeliste af udstyr medbringes for at sportsklatre på Bornholm:
Det er kun muligt at leje crashpads på Egeløkke Naturlejrplads, alt andet udstyr må medbringes selv.
Det er muligt at køre i egen bil, rejse med det offentlige, flyve og cykle til Bornholm. De fleste klatrere vælger det offentlige til fods, da det er billigst.
Bookes rejsen med Kombardoexpressen fra København til Rønne (3 timers rejse), kan ekstra busbillet videre til hele Bornholm tilkøbes for kun 30 kr. under bestillingen.
På Bornholm kører busserne synkront med færgen, så man kan hoppe direkte videre uden ventetid. Køb billet på Rejseplanens App eller på bat.dk.
På Bornholm er det oplagt at slå lejr ved Egeløkke Naturcamping, kun et stenkast fra Moseløkken, det største sportsklatreområde på øen. Priserne er rimelige, 30 kr. per person per nat og 5 kr. per minut varmt brusebad.
Luksusophold kan ske ved det familiedrevne Pension Lindesdal, som er kendt for deres fokus på klatrere og mountainbikere og andre outdoor godtfolk.
Den officielle online guide til klatring på Bornholm. Her opdateres jævnligt med nye ruter og adgangsforhold. Du kan også nemt tilføje nye ruter, hvis du skulle have lavet en førstebestigning af en ny rute. Guiden er gratis for alle og støttet af Dansk Klatreforbund og Dansk Bjerg og Klatreklub.
De mest besøgte klatresteder på Bornholm:
Se mere på www.rockclimbing.dk
Bornholm on the Rocks er en trykt fører på tysk og engelsk. Føreren dækker Bornholms 13 største klatreområder og knap et tusinde ruter, så der er nok at komme i gang med! Forfatteren Karsten Kurtz har gennem sit grundige arbejde samlet alt relevant information og mere til.
Bogen kan købes for 295kr ved Klatring Bornholm. Overskuddet går til at etablere nye sportsruter på Bornolm. Ring til os på 93607119 ved interesse.
Hos Klatring Bornholm tilbydes guidede hel- eller todages klatreture, i selskab med lokale instruktører og alt udstyr inkluderet.
Læs mere her.
Bus Rønne – Allinge:
bat.dk